Quan era jove i vivia a la casa
dels meus pares, em pegà una temporada per fer pa: pastar, deixar
fer bo, fènyer, fer els panets, fer els talls, dur al forn... Com
tocava, com sabia ma mare i m'ensenyà aleshores.
L'altre
dia em vaig comprar una màquina d'aquestes de fer pa. No hi ha massa
ciència: poses els ingredients dintre la cubeta, l'endolles al
corrent elèctric, prems tres botons i es programa per pastar i coure
a l'hora que vulgues. No té res a veure amb fer pa a mà, però es
fa pa. Està bo. És més net. I, això si, la cuina i part de la
casa fa olor de forn: en fermentar i en coure's.
Per tindre un hortet, també cal esperar |
Tant
si es pasta a mà i es duu al forn com si es fa a la màquina, el pa
té un procés que no pot trencar-se. Per molta màquina o presa que
tingues, només pots avançar uns minuts el pa, i n eixirà tant bo.
Perquè cal que fermente, que torne a fermentar, que es coga... I
això són minuts sobre minuts.
Això
si, en lloc de màquina pots comprar els panets congelats -com fan
als bars i restaurants- i posar-los al forn. Uns minutes, si. Però
abans de congelar-los el procés l'han fet a la fàbrica, els minuts
han d'haver comptat enllà, no ens enganyem.
Esperar,
esperar, és una de les habilitats o costums que han d'aprendre les
persones per optar a ser una mica més felices. Perquè no es
frustraran en n tindre de seguida el que passa per la seua ment
desitjosa. I que conste que és una mena d'addicció: quan més
ràpidament aconsegueixen el que desitgen, més aviat desitjaran
altra cosa i la voldran més de seguida. I més es frustraran en no
tenir-la.
Idees per no consumir tant? |
Com us deia abans, tenia gana de
tindre una màquina de fer pa, però no era un desig, ni pensava que
tenia el dret de tindre-la. Passaren anys i ara la tinc i puc fer pa
de quan en quan. Quan s'acabe el que vaig fer la darrera vegada que,
com ara som pocs en casa, potser es faça una mica dur, o sec... Però
no per tindre la màquina panificadora he de menjar més pa, o
tirar-ne la meitat, no?
Abans, quan molts dels qui som
ara adults i adultes érem xiquets i xiquetes, les coses, els regals,
els extraordinaris, venien un parell de vegades a l'any: als reis, a
l'aniversari i, potser, a la Fira. Ara, els nostres fills i néts
tenen extraordinaris tots els dies. Per la qual cosa busquen allò
més extraordinari cada vegada més aviat i més gran. I de seguida
ho deixen en un racó -o enmig, perquè ho retire la mare- per agafar
la darrera novetat que li he posat davant.
La societat tradicional i rural... |
Hui no li diré a la màquina
que faça pa, que encara en queda. L'avantatge és que podré esperar
que es faça mentre dorm i, en alçar-me, el trac i el deixe gelar
sobre la reixeta, com diu a les instruccions.
No hay comentarios:
Publicar un comentario