domingo, 20 de mayo de 2012

Llegir... des de la família (1): Cinc grans consells.

Per començar a parlar de la LECTURA i de com han d'aprende les vostres XIQUETES i XIQUETS (filles, fills, nebodes, néts, conegudes, amiguets…) hem de partir d'una idea bàsica molt important: 
S'ha de llegir i aprendre a llegir
(també i especialment)
fora de l'escola, en la quotidiana quotidianitat de cada dia
i en totes les situacions.
 
Llegir és necessari perquè un individu es moga en la societat, per a créixer com a persona i per a posar en marxa el cervell. 
L'entorn familiar és un dels factors més importants a l'hora d'iniciar als menors en l'aprenentatge de la lectura i per a consolidar aquest aprenentatge. 
És per açò que els pares, les mares, els parents i amics han de contribuir a proporcionar un ambient que estimule la lectura dels menors. 

1.- CINC GRANS CONSELLS

Per poc de temps que parega que tenim per compartir quan estem amb ells sempre hi ha situacions d'interrelació i intercanvi des de les que facilitar l'aprenentatge de la lectura. Per començar, us regale cinc grans consells:
  • PARLEU-LOS DES QUE NAIXEN. Com més paraules escolten més paraules coneixeran, més paraules podran entendre i utilitzar en la seua conversa diària. En enriquir el llenguatge s'enriqueix també el pensament. I parlar, escoltar i pensar serà important per a ells.
  • ESCOLTEU-LOS. Com més se'ls escolte i s'aprecie el que diuen, millor podran desenvolupar patrons de llenguatge apropiats i se sentiran importants per comunicar el que senten, pensen o volen. En escoltar-los aconseguireu que aprenguen i s'acostumen a comunicar-se.
  • QUE US VEGEN LLEGIR CADA DIA. Cada vegada que ho feu esteu desenvolupant el seu estima pels llibres i per la lectura. Llegir qualsevol cosa: per necessitat, per plaer, per buscar, per trobar...
  • CONTEU-LOS O LLEGIU-LOS HISTÒRIES, CONTES O POESIES, CADA DIA. Amb això els esteu familiaritzant amb un llenguatge més elaborat, que és l'instrument idoni per al seu desenvolupament intel·lectual. I posareu en marxa la seua imaginació.
  • AJUDEU-LOS A AUGMENTAR EL SEU VOCABULARI. Estimuleu-los perquè facen preguntes sobretot el que els envolta. Amb dos condicions: que vos comprometeu a contestar-les totes en un llenguatge que puguen entendre i que els deixeu clar que totes les preguntes són bones i per preguntar mai faran el ridícul. Podeu buscar respostes a Internet junts, clar.

>>> continuarà: "En les situacions quotidianes"

No hay comentarios: