jueves, 31 de mayo de 2012

LLegir... en família (2): En les situacions quotidianes.

Podeu afavorir i potencias la lectura en els vostres fills i filles amb es activitats dfe cada dia, seguint les següents claus: 
  • Tingueu la televisió apagada i engegueu-la per a veure un programa concret. Que el normal siga tindre-la a casa apagada. La televisió, a més de distraure l'atenció impedeix qualsevol altra activitat. A més, s'aprén a percebre la realitat com una cosa canviant que no necessita cap esforç per a ser percebut i que dificulta l'aprenentatge de la lectura. Perquè per a llegir cal desxifrar amb un cert esforç allò que està quiet en un paper.
  • Des que són xicotets, mireu amb ell llibres de dibuixos i conteu-los històries. Estigueu atents al que en cada època els interessa per a proporcionar-los històries i llibres que en parlen. Hi ha llibres sobre totes les coses.
  • Quan comencen a llegir, ajudeu-los a triar llibres del seu interés. Podeu demanar informació i consell als seus mestres, als llibrers en les llibreries o als bibliotecaris en les biblioteques.
  • Que vos vegen disfrutar d'un llibre, revista o periòdic. Comenteu-los de què va, què vos ha paregut la lectura i inviteu-los a participar d'ella.
  • Després que miren o lligen un llibre parleu sobre ell. Que es donen compte que per a vosaltres els llibres són important, com ho poden ser per a ells.
  • Visiteu sovint amb ells la Biblioteca o una Llibreria. Expliqueu-los com i d'on poden agafar els llibres, i on han de deixar-los. Doneu-los temps perquè els miren, els repassen i els lligen, encara que no sàpien encara totes les lletres.
  • Llegiu amb ells almenys quinze minuts al dia, tots els dies. El mateix llibre, periòdic o revista o cada u el seu. I valoreu estos moments com a vertaders actes de comunicació i de diversió, mai com una obligació odiosa.
  • Reciteu-los poesies infantils i ajudeu-los que les aprenguen. Açò exercitarà la seua memòria a més d'afavorir que troben el ritme a la literatura i a la vida. Podeu, també, fer xicotetes rimes entre tots.
  • Aprofiteu el moment en què es giten per a contar-los o llegir-los contes i històries Més tard, que siguen ells els que les lligen i així s'acostumaren a llegir uns minuts cada nit.

LLegir... en família (1): Cinc Grans Consells

No hay comentarios: